Als Eerste Hulp Vereniging hebben wij ook te maken met Corona. 

Wij volgen de adviesen van het RIVM, Oranje Kruis, Nederlandse Reanimatie Raad, KNV-EHBO en HartslagNu.nl

In overleg met bestuur, docenten en naar aanleiding van de huidige richtlijnen, gaan we weer beginnen met het organiseren van de herhalingsdagen. De herhalingsdag van 6 september 2020 gaat dus WEL door. 
Wel met een (hopelijk eenmalige) aanpassing. Zo zullen we een herhalingsdag van een halve dag houden, dus 's ochtends een groep en 's middags een groep. Per dagdeel is er een maximum aantal leden vanwege de verplichting om 1,5 meter afstand te houden. Tevens wordt gevraagd of iederen wie in de 2 weken voorafgaande aan de herhalingsdag terugkomt uit een land wat op het moment van terugkomst "Oranje" gekleurd is volgens de RIVM richtlijnen niet te komen. Ook leden en/of huisgenoten welke in de 2 weken voorafgaande aan de herhalingsdag ziek zijn geweest, om niet te komen. 

Het programma zal voornamelijk bestaan uit contactloze workshops en een beetje theorie, waarbij de 1,5 meter wordt gegarandeerd, mits de aanwijzingen van docenten en bestuur worden opgevolgd. Voor de duidelijkheid zullen wij, ook ten aanzien van het gehuurde gebouw iedereen vragen 1,5 meter afstand te houden (ook familie's en leden onder de 18 jaar).  We gaan na de herhalingsdag de opzet evaueren en gaan dan kijken hoe we de herhalingsdag van 15 november 2020 gaan laten plaatsvinden. 

We hopen dat jullie begrijpen dat we deze maatregelen tijdens deze pandemie hanteren en dat zodra het kan, we weer op de oude/vertrouwde manier gaan werken. gezien het aangepaste wel wat extra kosten met zich mee draagt, blijven we proberen om dit binnen de huidige begroting en reserves te kunnen dragen. We vragen hierbij wel jullie flexibiliteit om aan te passen aan de op dat moment geldende regels. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de veiligheidregio Fryslân een paar dagen, of misschien een dag voor de herhalingsdag een lock-down aankondigd vanwege een 2de uitbraak. Dan gaat uiteraard de herhalingsdag niet door. Dit communiceren wij dan via de in SOL bekende emailadressen en via deze website. 

 

Natuurlijk kan er in deze periode wel wat gebeuren waar je als EHV-er bij geroepen wordt.
Vanuit het FRET adviseren wij hierin de richtlijnen van het RIVM, Oranje Kruis, Nederlandse Reanimatie Raad, KNV-EHBO en HartslagNu.nl te volgen. 

Inzet buiten FRET

Ons advies op aanvulling van de genoemde organisaties is:

  • Let goed op de eigen hygiene en na elk contact de handen goed te wassen met water en zeep. daarna kun je je handen met desinfcteer (alcohol) ontsmetten.
  • Bij elke hulpverleningsvraag, handschoenen dragen en bij voorkeur een veiligheidsbril en mondkapje. Deze zijn niet voorradig bij het FRET, maar zijn via apotheken of drogisterijen te verkrijgen. 
  • Advies tbv reanimatie door Hartslagnu.nl
  • Gebruik je verstand, professionele hulp inschakelen als je het niet vertrouwd is ook Eerste Hulp verlenen. Zij zijn voorzien van de juiste en benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. 
Handen wassen  handschoenen aan   pocketmask KoL verbod 
       

 

Wil je wat doen?

Het KNV-EHBO heeft een noodhulp-team opgestart om personen te ondersteunen tijdens deze pandemie. Hierin word je als EHV'er ingezet om ondersteuning te leveren aan mensen die dat nodig hebben. 

Kijk voor alle informatie op: https://www.knv-noodhulp.nl/

 

Verloopt je diploma?

Alle diploma's die 1 april 2020 verlopen, zijn verlengt en je kan een digitale kopie hiervan downloaden via de site van het Oranje Kruis.
Heb je het pasje fysiek nodig, neem dan even contact op met ons, we hebben de pasjes in ons bezit.

Verloopt je diploma op 1 oktober 2020 dan gaan we kijken naar een oplossing. Het Oranje Kruis heeft al aangegeven coulant om te gaan met de hercertivicering.
Hoe dit precies ingevuld wordt, is nog niet bekend en komen we bij de personen waar het om gaat op terug.

In de mailing van 23-03-2020 stond dat de reanimatiediploma's van de Europese Reanimatieraad worden verlengt. We willen jullie erop wijzen dat wij geen diploma van de ERR hebben, maar van het Oranje Kruis. Het Oranje Kruis heeft zoals hierboven aangegeven gezegd coulant om te gaan met de hercertivicering. 

Heb je vragen of wil je verduidelijking, neem dan contact op met het bestuur.